DAPOG Winschoten 0597 - 414 227

Konijnen en knaagdieren

Uw dier is uw en onze beste vriend…

Konijnen en knaagdieren

Uw dier is uw en onze beste vriend…

Knaagdieren spreekuur

Konijnenent – spreekuur

In tegenstelling tot het verleden is het niet meer nodig om speciale konijnenent-spreekuren te organiseren. De entstof is veranderd waardoor wij per konijn kunnen vaccineren. Ook is het niet meer nodig om twee keer per jaar te vaccineren, eens per jaar is voldoende.

Myxomatose en VHD zijn ernstige aandoeningen die veroorzaakt worden door virussen. Regelmatig zijn er grotere of kleinere uitbraken onder wilde konijnen en kunnen ook tamme konijnen besmet worden. Als dieren eenmaal besmet zijn kunnen zij helaas vaak niet meer genezen. Om ziek worden te voorkomen kan gevaccineerd worden. Vaccinatie van uw konijn geeft een goede bescherming tegen ziek worden.

Over myxomatose

Myxomatose kan overgedragen worden door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen maar ook via direct contact met besmette dieren of materialen. Na de besmetting kan het enkele dagen tot twee weken duren voordat symptomen ontstaan. Vooral jonge konijnen zijn erg gevoelig. Symptomen van myxomatose zijn meestal heel duidelijk: bobbels (de zogenaamde myxomen) ontstaan rond de ogen, op het snuitje en de neus, op de oren en bij de anus. Regelmatig wordt na een ziekteperiode van ongeveer acht dagen ook benauwdheid waargenomen.

Als een konijn myxomen heeft ontwikkeld dan is het helaas vaak niet meer te genezen en kan het dier beter inslapen. Om deze ziekte te voorkomen kunt u uw konijn vlovrij houden en zorgen dat er geen muggen en andere insecten bij uw konijn kunnen komen. Vlovrij houden van uw konijn kunt u het beste doen met speciale druppels in de nek die bij ons aan de balie verkrijgbaar zijn. Deze zijn zeer veilig voor het konijn. Om insecten te voorkomen kunt u de verblijven beschermen met vliegengaas. Daarnaast is het belangrijk om zieke dieren gescheiden te houden van de overige konijnen.

Over VHD ofwel viraal hemorragisch syndroom

VHD-virus wordt zeer snel en makkelijk verspreid via ontlasting, besmette dieren en materialen (denk ook aan gras). Na de besmetting duurt het 1 tot 3 dagen voordat symptomen ontstaan, voornamelijk bij konijnen ouder dan 10 weken. Er zijn verschillende vormen van de ziekte die van zeer snel dodelijk tot iets minder acuut dodelijk verlopen.Symptomen variëren van acuut dood tot depressie, stoppen met eten, benauwdheid, koorts, schreeuwen, tandenknarsen en schuimige neusuitvloeiing. Er is geen medicijn tegen deze ziekte.

Leeftijd waarop uw konijn gevaccineerd kan worden.

Tegen myxomatose en VHD kan al op een leeftijd van 5 weken gevaccineerd worden. Ook dient rekening gehouden te worden met het feit dat sommige konijntjes via de moedermelk veel antistoffen (de zogenaamde maternale antistoffen) tegen deze aandoeningen hebben binnengekregen. Zolang jonge konijntjes deze antistoffen nog hebben zullen zij niet ziek worden, maar werken de vaccins ook niet! Dit vormt tevens een reden om niet te jong te vaccineren. Het is verstandig in het voorjaar (maart/april/mei) te vaccineren, omdat tijdens de zomer de meeste ziekte uitbraken voorkomen. Bij de eerste vaccinatie van uw konijn krijgt u een vaccinatieboekje, zodat alle entingen van uw konijn daarin kunnen worden bijgeschreven.

Vaccinaties worden ieder jaar herhaald. Na uw eerste bezoek krijgt u na een jaar weer een oproep voor hervaccinatie van uw konijn.

Als u ook de beste bescherming voor uw konijn wenst, bel dan gerust met onze baliemedewerkster voor het maken van een afspraak.

Onze openingstijden zijn van 08:00 tot 17:30 uur.
U kunt ons bereiken op 0597 - 414227 of info@dapog.nl

Afspraak maken