DAPOG Winschoten 0597 - 414 227

Kattenvacht

Uw dier is uw en onze beste vriend…

Kattenvacht

Uw dier is uw en onze beste vriend…

  • Heeft u een kat met klitten in de vacht?
  • Hoe ontstaan klitten in de vacht?
  • Kunnen klitten in de vacht van mijn kat kwaad?
  • Wat kunt u zelf doen om uw kat klitvrij te houden?
  • Conclusie

Heeft u een kat met klitten in de vacht?

Heeft u een kat met klitten in de vacht?

Een gestreepte kat met lang haar en snorharenRegelmatig merken wij dat eigenaren moeite hebben met het klitvrij houden van hun kat. Uiteindelijk kunnen de klitten zo uitgebreid aanwezig zijn dat het nodig is de kat te scheren. In het verleden werd dit vaak onder narcose gedaan omdat trekken aan klitten pijnlijk is en katten heftig kunnen reageren. Narcose is meestal niet meer nodig. Onze paraveterinaire dierenartsassistente Nikita Velema heeft namelijk een cursus gevolgd om snel en efficiënt katten zonder narcose te scheren en zelfs te wassen! Van haar expertise hebben we inmiddels ook al heel dankbaar gebruik gemaakt bij katten die in olie of kauwgom of andere stoffen hadden gerold of bij katten die vanwege medische redenen (ernstige huid en/of vachtinfecties) geschoren en gewassen moesten worden! Mocht in een zeldzaam geval uw kat toch onder narcose moeten om geschoren te worden, dan wordt u hiervan natuurlijk op de hoogte gesteld. Uw kat wordt tijdens de narcose en tijdens de recovery met alle zorg omringd en op temperatuur gehouden en pas als de kat weer veilig wakker is kan u het dier ophalen.

Hoe ontstaan klitten in de vacht?

Hoe ontstaan klitten in de vacht?

Belangrijke oorzaken voor het ontstaan van klitten zijn de lengte en het type van de vacht. Langharige katten, zoals de Perzische kat, en halflangharige katten, zoals de Noorse Bos kat, klitten makkelijker dan kortharige katten, zoals de bekende huis-tuin-en-keuken kat. Daarnaast maakt het ook uit of het (half-)lange haar wollig van structuur is of dat het om steviger dekhaar gaat. Een wollige vacht klit makkelijker in elkaar. Een (half-)langhaar kat vergt dan ook meer vachtverzorging dan een kortharige kat. Echter: ook bij (half-) langhaarkatten is een groot onderling verschil te merken in het al dan niet makkelijk klitten van de vacht. De eigen verzorging van de kat speelt een grote rol. Een kat is een dier dat van nature de vacht in optimale conditie houdt door het dagelijkse poetswerk. Als een kat zichzelf niet goed kan wassen dan zal de vacht snel gaan klitten. Dit gebeurt ook bij kortharige katten. Bekende voorbeelden zijn katten die last hebben van een ontsteking en/of pijn in de mondholte en/of de tong: zij durven zichzelf niet te poetsen. Binnen enkele dagen valt op dat hun vacht “viezig”wordt en gaat klitten. Daarnaast zien we katten van hogere leeftijd vaak wat stijf in de rug worden zodat zij zich niet meer soepel kunnen draaien. Zij ontwikkelen daardoor vaak klitten op het achterste deel van hun rug. Dieren met ernstig overgewicht zijn minder wendbaar en kunnen delen van hun lichaam soms niet klitvrij houden. Parasieten (vlooien!) kunnen veel jeuk veroorzaken waardoor katten overmatig gaan bijten en likken in hun vacht. Met name (half-)langhaar katten kunnen hierdoor gaan klitten.

Kunnen klitten in de vacht van mijn kat kwaad?

Kunnen klitten in de vacht van mijn kat kwaad?

Ja, klitten in de vacht zijn pijnlijk voor uw kat. Daarnaast zitten de klitten vaak zeer dicht op de huid waardoor de huid eronder niet kan “ ademen’’. De huid kan gaan ontsteken zodat een eczeem ontstaat.

Wat kunt u zelf doen om uw kat klitvrij te houden?

Wat kunt u zelf doen om uw kat klitvrij te houden?

Een kat die op een bont buis speeltje staatBorstel of kam katten regelmatig, zeker die met een (half-)lange vacht. Oefen dit al bij een kat op jonge leeftijd zodat het dier eraan went. Zorg dat u de vorming van klitten geheel voorkomt. Al ontstane klitten weghalen doet pijn. Katten kunnen daardoor een steeds grotere hekel ontwikkelen aan borstel- en kambeurten. Natuurlijk realiseren wij ons terdege dat er een groep katten is die zich niet laat behandelen door zeer dwars en agressief gedrag tijdens de vachtverzorging. Zij zullen bij klitvorming met enige regelmaat geschoren moeten worden. Daarnaast kan het zijn dat u een periode niet in de gelegenheid bent geweest de vacht van uw kat bij te houden (ziekte, ziekenhuisopname enz.) waardoor de vacht nu helemaal in de klit is geraakt en het u niet meer lukt de vacht weer goed te krijgen. Bel ons gerust op voor een afspraak met onze paraveterinair Nikita Velema. Zij zal graag een helpende hand bieden. Daarnaast moet u een kat die tijdelijk (pijnlijke mond) of blijvend (ouderdom en daarom stijf in de rug) de vacht niet meer kan verzorgen helpen door de kat te kammen of te borstelen. Wist u trouwens dat voor (oudere) katten die veel last hebben van hun stijfheid (ouderdomsartrose) goede medicijnen bestaan die het bewegen voor de kat een stuk makkelijker en minder pijnlijk maken? Wellicht kan uw oude verstijfde kat dan ook haar/zijn eigen vacht weer verzorgen! Informeer eens bij onze balie naar de mogelijkheden!

Conclusie

Conclusie

Mocht uw kat klitten hebben en u komt er zelf niet meer uit, of is uw kat bijvoorbeeld tot nu toe regelmatig onder narcose gegaan om geschoren te worden, schroom dan niet ons een keer te bellen. Wellicht kan onze assistente Nikita uw kat zonder narcose scheren. Dit is een stuk veiliger voor de kat. Bovendien kan onze assistente samen met u proberen te achterhalen wat de oorzaak is van het regelmatig opnieuw gaan klitten van de vacht van uw kat en kan zij samen met u een plan opstellen om het klitten in de toekomst helpen te voorkomen.

Onze openingstijden zijn van 08:00 tot 17:30 uur.
U kunt ons bereiken op 0597 - 414227 of info@dapog.nl

Afspraak maken